11111

Spain

NOMÉS TENIM UN PLANETA! RECICLA!

Benvingut/benvingudaLa prova pilotCom participar?Les màquines de retornSorteigsResultatsNotícies

Benvingut/benvinguda!

 

Si has arribat fins aquí probablement has dipositat un envàs de beguda buit a una de les setze màquines de retorn d’envasos ubicades a la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i ELISAVA.

Ara volem premiar la teva col·laboració oferint-te la possibilitat de participar en sorteigs mensuals d’entrades a esdeveniments musicals, abonaments a espectacles teatrals i cinema, i vals de compra en entitats culturals o de consum solidari.

Accedeix a la plataforma GMI, registra’t i introdueix el codi numèric que trobaràs al tiquet emès per la màquina de retorn. Si ho prefereixes, també pots descarregar-te l’aplicació i escanejar el codi QR del tiquet.

images google-play-store-indir-ve-ucretsiz-googleplay-indir-ile-akilli

Més informació

La prova pilot

A Catalunya es consumeixen cada dia 9 milions d’envasos de begudes, dels quals només 3,5 es recullen selectivament; la resta acaben abocats, incinerats o dispersats a l’entorn.

Per canviar aquesta realitat, la Cambra de Comerç de Barcelona, ASCAME i Funditec participen en el projecte europeu Green Med Initiative (GMI), que promou la recuperació dels envasos de begudes en centres d’ensenyament mitjançant màquines de retorn, també conegudes per l’acrònim anglés RVM (reverse vending machines).

La Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i ELISAVA participen en aquest projecte per millorar la recollida selectiva d’envasos als campus. Com a prova pilot, s’hi han instal·lat setze màquines de retorn d’envasos que admeten residus d’envasos d’aigua, sucs i refrescs, en llaunes i ampolles de plàstic de menys de 2 litres.

La iniciativa pretén avaluar si mitjançant l’ús d’aquestes màquines de retorn augmenta la quantitat de residus d’envasos recollits i millora la qualitat de la recollida, ja que encara és freqüent trobar residus impropis (residus que no siguin envasos), a les papereres de recollida selectiva.

Per incentivar la participació de la comunitat universitària en el retorn d’envasos a les màquines se celebraran sorteigs mensuals durant la totalitat de la prova pilot fins desembre de 2015.

Aquest projecte s’inspira en el model de retorn de residus d’envasos implantat a nombrosos països i a diverses universitats de tot el món, que dóna un valor econòmic a cada envàs quan es compra i quan es retorna, i que permet assolir uns nivells de recollida selectiva clarament més alts que al nostre entorn.

Accedeix aquí si vols saber com participar.

Com participar?

Els passos són senzills:

  1. Registra’t amb el teu correu-e a la plataforma GMI o descarregant-te l’aplicació “TOMRA ReAct” per a IOS/APPLE o per a Android.
    images google-play-store-indir-ve-ucretsiz-googleplay-indir-ile-akilli
  2. Un cop disposes del teu compte d’usuari ja pots participar en sorteigs mensuals d’entrades a esdeveniments musicals, festivals de teatre i altres premis.
  3. Localitza on se situen les màquines de retorn d’envasos de la teva universitat.
  4. Lliura a les màquines de retorn d’envasos els envasos buits de beguda que hagis consumit. Cada cop que facis servir la màquina rebràs un tiquet en paper que conté un codi numèric i un QR i on consta el nombre total d’envasos retornats.
  5. Introdueix el codi numèric de cada tiquet a la plataforma GMI o escaneja el QR mitjançant l’aplicació de mòbil.Un cop carregat el codi del tiquet al teu compte, tindràs una participació al sorteig per cada envàs que hagis retornat.
  6. Consulta cada mes si has guanyat algun dels premis.

Les màquines de retorn

machine2machine1machine3

Enllaç a la plataforma React amb les localitzacions de les màquines.

Sorteigs

A principis de cada mes es realitzarà un sorteig entre els usuaris que hagin introduït codis a la plataforma GMI durant el mes anterior.

Cada mes hi haurà 3 guanyadors/es que obtindran els següents regals:

Maig: Abonament Concert/Festival de Música Barcelona

Juny: Abonament Concert/Festival de Música Barcelona

Juliol: Val de Regal Grec Festival de Barcelona (inclou 8 Setembre Abonament Festival IN-EDIT + Abonament anual a La Octubre Val de compra Xarxa Consum Solidari de 150€

Novembre: Targeta Regal Abacus Cooperativa de 150€

Desembre: Abonament TNC (inclou 8 entrades)

Filmoteca

Aqui, podràs consultar el nom de les persones guanyadores.

Consulta les bases del sorteig

Resultats

Ja s’han retornat més de 22.000 envasos

S’han recuperat fins ara més de 22.000 envasos en la prova pilot de retorn d’envasos de begudes que es va iniciar el passat 20 d’abril de 2015 i que s’allargarà fins el desembre.

 D’aquests 22.500 envasos, més d’11.000 s’han retornat a les màquines ubicades a la Universitat de Barcelona, gairebé 10.000 a la Universitat Politècnica de Catalunya i 1.000 a la màquina ubicada a ELISAVA.

Els centres on hi ha més participació, són la Facultat de Biologia i Relacions Laborals, amb 2.900 i 2.700 envasos retornats respectivament.

Al llarg de la prova pilot les màquines han tingut gairebé 11.000 usos, això vol dir que de mitjana cada persona utilitza la màquina per dipositar dos envasos.

A la plataforma GMI s’han introduït codis corresponents a 13.500 envasos, és a dir, que més de 3 de cada 5 envasos que es retornen a les màquines es registren a la plataforma.

Amb els envasos retornats fins ara es pot estimar l’estalvi de CO2 en més de 1.360 kg equivalents, contribuint així a la mitigació del canvi climàtic.

 

 

Notícies

Properament trobareu aquí notícies de la prova pilot i del projecte GMI

Socis GMI:

logo_cambra Logo_Short_Ascame logo_funditec

Socis associats:

Imprimir gmi machine - SpanishUPC logo_Elisava_vertical

En col·laboració amb:

logo_FPRC

Share Button